duminică, 9 iunie 2013

6.3. Analizatorul olfactiv

Analizatorul olfactiv este specializat pentru recepţionarea, conducerea şi
analiza informaţiilor legate de simţul mirosului. Acesta previne pătrunderea în
organism, pe calea aerului, a unor substanţe chimice nocive, permite aprecierea
calităţilor olfactive ale furajelor şi declanşează secreţiile digestive.
Segmentul periferic al analizatorului olfactiv este reprezentat de un
neuroepiteliu olfactiv dispuse în profunzimea cavităţilor nazale pe volutele
etmoidale, parţial pe suprafaţa corneţilor nazali şi organul vomero-nazal
Jacobson.Epiteliul olfactiv se deosebeşte de cel respirator,din restul cavităţii
nazale şi este format din neuroni senzitivi bipolari, înconjuraţi de celulele
epiteliale de susţinere, iar la polul apical prezintă o excrescenţă globuloasă ce
trimite, la suprafaţa epiteliului mucoasei, prelungiri subţiri denumite „cili
olfactivi” acoperiţi de o peliculă protectoare de mucus.
Prelungirile neuronale sunt lipsite de teaca de mielină şi se grupează în
mănunchiuri formând filetele olfactorii care, după ce străbat lama ciuruită a
etmoidului, abordează bulbii olfactivi.
Segmentul de conducere este reprezentat de axonii celulelor olfactive
care formează filetele olfactive ce fac sinapsă cu dendritele neuronilor din
bulbul olfactiv.
Segmentul central este situat în zonele corticale din circumvoluţiunea
hipocampului şi scoarţa lobului temporal.
În funcţie de sensibilitatea olfactivă, mamiferele sunt:
♦ macrosmatice-simţul olfactiv este exagerat de dezvoltat datorită faptului că,
axonul unei celule olfactive realizează sinapse cu dendritele a 5-6 neuroni
mitrali (din bulbul olfactiv),astfel că, excitaţiile culese de o singură celulă
olfactivă determină excitaţia a 5-6 neuroni din segmentul central (de ex.
carnasiere, rozătoare, insectivore);
♦ microsmatice-sensibilitatea olfactivă este redusă datorită faptului că,
excitaţiile culese de celulele olfactive ajung, prin sinapse, la o singură celulă
mitrală şi la un singur neuron din segmentul central (de ex. cetaceele,
primatele, păsările);
♦ anosmatice-sensibilitatea olfactivă este aproape inexistentă (de ex. cetaceele
cu dinţi, delfinul).La păsări, numai cornetul nazal superior şi porţiunea
corespunzătoare a cavităţii nazale sunt acoperite de epiteliul olfactiv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu